Тормозная система PSCB для Porsche Cayenne

Не так давно німецькі інженери анонсували запуск нової технології в гальмуванні — Porsche SurfaceCoated Brake (скорочено PSCB).  Фундаментом розробки стало інноваційне покриття стандартного чавунного гальмівного диска, що складається з комбінації вольфраму і карбону. За словами інженерів марки, висока твердість шару дає підвищений коефіцієнт тертя і феноменальну стійкість до термічних навантажень. Звучить дуже переконливо і навіть, в якомусь сенсі, приголомшливо. Справа в тому, що візуально це покриття схоже на дзеркало і необізнана людина може засумніватися в тому, що такий гладкий шар здатний створити високий коефіцієнт тертя. Але Porsche запевняє, що так.

До того ж, не залишає байдужим момент ціноутворення. Вартість розхідників — комплект дисків і колодок на передню вісь —  обійдеться власнику в 8-10 тисяч доларів. І це не кераміка PCCB!

Але реклама є реклама, і ми все ж зазвичай прагнемо покладатися на практику. І ось вам кілька прикладів суворих реалій від власників Cayenne Turbo (третього покоління) 9Y серії, оснащених опцією PSCB. На фото представлені диски від різних автомобілів (в одному випадку передніх, у другому задніх), після пробігу в 45 і 52 тисячі кілометрів відповідно. Відомо, що власники їздили досить агресивно, але ж — наскільки це можливо у випадку міського кросоверу.

       

В обох ситуаціях вольфрам-вуглецеве покриття зазнало критичних ушкоджень і відновленню не підлягає. Згідно технічних регламентів,  це повна заміна компонентів вісі – дисків і колодок.  Але такий бюджет на пробігу 40-60 тисяч — це виглядає трохи нераціонально. Хоча, це ж просто суб’єктивна думка 😉

Щодо ефективності, то немає двох думок — система PSCB забезпечує високу динаміку сповільнення при любому стилі їзди. Але також не варто забувати: фізичні параметри диску в системі — 415 мм при товщині 38. При таких розмірах навіть звичайне поєднання «класичний чавун + органічна колодки» будуть давати надвисоку ефективність.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here