На перший погляд, не найпопулярніше питання. Більш того, для значної частини аудиторії — зовсім не питання, адже проблем з промиванням системи перед заміною гальмівної рідини як такої не виникає.

В цілому, процедура заміни рідини в гальмівній магістралі трактується як, здається, вторинна і швидше формальна. Є й такі, які заміняють при нагоді, після наполегливого нагадування з боку механіка. Інші взагалі ігнорують операцію. Тому питань до самої процедури практично не виникає.

Проте цей пункт технічного обслуговування гальмівної системи не варто залишати без уваги. На рідину покладається дуже важливе завдання — передавати імпульс від ГГЦ, при цьому опрацьовуючи тепло, що надходить при гальмуванні, і не змінюючи своїх властивостей.

Перше, що потрібно запам’ятати — це регламент заміни. Гальмівну рідину слід оновлювати кожні 2 роки — саме за цей термін, на думку інженерів, речовина втрачає свою температурну стійкість. Просто – кожні 2 роки, без показників і тестування.

Другий — для тих, хто намагається підтримувати свій автомобіль в належному порядку. І тут трохи практики. Термін в 2 роки швидше відповідає максимуму, ніж оптимуму. Справа в тому, що стандартна процедура заміни гальмівної рідини (описана в інструкціях) часто передбачає дві простих дії: злив старої субстанції і заливку нової. Це досить зрозуміло. Тобто мова часто взагалі не йде про промивання системи.  Хоча ми прекрасно розуміємо, що злити всю стару рідину не вийде. А якщо припустити, що остання заміна була 2-3 роки тому, то неважко здогадатися, якої якості є залишки.

Ми вирішили перевірити якість гальмівної рідини, після такої заміни «по інструкції». Всю рідину злили, залили свіжу DOT4, і для формальності — виміряли тестером. В результаті отримали зелену індикацию. Що, загалом, порадувало.

Трохи теорії для тих, хто ще не стикався с вимірюванням якості гальмівної рідини. Тестер (на малянку) вимірює кількість води в складі рідини. Якщо частка складе коло 1,5% — то це оцінюється, как середній ступінь «зносу». Якщо ж кількість води сягне 3% і більше (червона індикація), то таку рідину треба злити і залити нову.

Через 7 місяців ми вирішили перевірити склад на тому ж експериментальному автомобілі. В результаті вийшла жовта індикація (яка відповідає приблизно 1, 5% води, тобто середній рівень «зносу»).  Через 14 місяців рідина вже «дала» червону лампу.

На початку експерименту на іншый автівці також поміняли рідину, але вже з профілактичною промивкою (для очищення знадобилося додатково трохи більше літра).  Оцінка після майже 15 місяців експлоуатації — жовтий індикатор.

Таким нехитрим способом можна було визначити, що краще все ж  таки промити гальмівну систему свіжої рідиною, вимиваючи залишки старого некондиційного складу. Теоретично, якщо проводити заміну кожні 1,5-2 роки, то рідина буде старіти не так стрімко, але це гіпотеза. Практика описана вище.

 

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here